"Έφυγε" ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης

[Είχα καιρό να γράψω...Με βασάνιζαν πολλά πράγματα αλλά δεν μπορούσα να τα βάλω σε μία σειρά..δεν ήξερα τι να πρωτο-γράψω... πώς να γράψω.Κρίμα που τελικά βρήκα τι να γράψω...Κρίμα γιατί δεν είναι αισιόδοξο...Κρίμα]

επεξεργασία άρθρου by slimik

Μετά από μακρόχρονη πάλη με την επάρατο νόσο πριν λίγο έφυγε από την ζωή ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.


Στο παρελθόν είχε εκλεγεί τρεις φορές ευρωβουλευτής.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης είχε γεννηθεί στην Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941. Σπούδασε νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσέ και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελιέ.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη.

Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της.

Εντάχθηκε στον Συνασπισμό, έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του.

Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής στη Β' Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.
-----------------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------------------
Παραθέτω μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης εξομολογείται όσα του δίδαξε η ζωή

Οι άλλοι πρωταγωνιστές «Γερνώντας έγινα λίγο πιο εξτρεμιστής»
«Για να αλλάξει η ρότα της χώρας πρέπει να συνεργαστούμε»Τα τελευταία χρόνια κάποια σαββατιάτικα μεσημέρια τον συναντούσα στο «Φίλιον», στις παρυφές του Κολωνακίου. Και βέβαια, στα βιβλιοπωλεία. Να «ανακατεύει» λογοτεχνία, πολιτική, ιστορία, οικολογία. Τώρα που το σκέφτομαι, γι΄ αυτό τον αγαπούσαμε τότε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Μας δίδασκε- αρχές της δεκαετίας του ΄80- για την ΕΟΚ, αλλά μας μιλούσε και για τον έρωτα. ΄Η «πηδούσε» από τη Μεσόγειο στην Κίνα με την άνεση του κοσμοπολίτη που δεν τον βαραίνουν τα σύνορα. Και ο λόγος του είχε πάντοτε μια απλότητα που σε γοήτευε. Ένας δάσκαλος της λογικής με απαντήσεις γεμάτες ερεθιστικά ερωτηματικά.

Τους τελευταίους μήνες τον έχασα. Οι σύντροφοί του ανησυχούσαν και αυτοί. Τελικά, ήταν μόνο μια περιπέτεια. Γενικό Κρατικό, θεραπεία, φάρμακα και επιστροφή στο σπίτι. Τα παράθυρα σε έναν κατηφορικό δρόμο πίσω από του Φιλοπάππου ήταν φωτισμένα το βράδυ που πλησίαζα. Σαν να φώναζαν, «γύρισε». Η χαρά ήταν φανερή και όταν άνοιξε η σιδερένια πόρτα. Η Λιλή Σφήκα- 21 χρόνια στο πλευρό του- χαμογελούσε και ο Βody στα πόδια του κουνούσε συνεχώς την ουρά του.

Φαίνεται ότι του έχετε λείψει.

Μπα. Πάντα έτσι χαδιάρης ήταν.

Τον έχετε πολλά χρόνια;

Από μωρό. Τον πήραμε πριν από 7 χρόνια στις Βρυξέλλες. Και όταν έγινε τριών μηνών μετακομίσαμε στην Ελλάδα.

Ένας μετανάστης δηλαδή.


Στην ουσία Έλληνας είναι. Όπως Έλληνες είναι και οι χιλιάδες μετανάστες που μεγαλώνουν ανάμεσά μας.

Το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτό. Εδώ αρνείται να δώσει την υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας.

Και γι΄ αυτό πρέπει να υπάρχει μια Αριστερά που να συγκρούεται σκληρά με αυτούς που χτυπάνε τις ελευθερίες, την ισότητα, τον ανθρωπισμό δηλαδή μιας κοινωνίας.

Υπάρχουν πάντως κάποιοι που λένε ότι το κόμμα σας δεν νοιάζεται για τίποτε,παρά μόνο
για συγκρούσεις.

Ναι, το έχει κάνει ο Συνασπισμός και είναι λάθος. Γιατί Αριστερά δεν είναι μόνο σύγκρουση. Ο Συνασπισμός έχει στο DΝΑ του τη «συνεργασία» και τον «διάλογο». Και υπάρχουν προβλήματα που για να λυθούν απαιτούν ευρύτατες συσπειρώσεις. Αν κάποια στιγμή βάλουμε μυαλό και αποφασίσουμε να αλλάξουμε τη ρότα της χώρας, θα πρέπει να συνεργαστούμε.

Με το ΠΑΣΟΚ;

Εγώ δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία δυνατότητα συνεργα σίας με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να λες, «αποκλείω την οποιαδήποτε συνεργασία εσαεί». Είναι χαζό.

Ποιο θέμα δεν μπορεί να λυθεί
χωρίς ευρύτατες συσπειρώσεις;

Ε, το θέμα της Παιδείας. Υπάρχουν βέβαια διαφορές, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να τολμήσουμε.

Εσείς από πού θα αρχίζατε;


Από την πλήρη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Και από την κατάργηση της φασιστικής αντίληψης ότι η επιστήμη είναι κλεισμένη μέσα σε ένα σύγγραμμα.

Διαβάσατε ένα άρθρο στο «Βήμα» που έλεγε ότι «η Παιδεία είναι τόσο χάλια γιατί οι καθηγητές είναι τόσο χάλια»;

Το διάβασα. Με αυτό το δυναμικό θα δουλέψουμε όμως. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Υπάρχουν πάντως δυνάμεις που είναι απογοητευμένες και κάθονται στην μπάντα. Αν ενεργοποιηθούν, θα αλλάξουν μερικές ψηφίδες.

Πάντως,συνήθως η συζήτηση για την Παιδεία σταματάει στο θέμα του ασύλου.

Δυστυχώς. Εγώ είμαι υπέρ του ασύλου, να μη σε εμποδίζει δηλαδή κανείς να αναπτύξεις τις ιδέες σου. Δεν συμμερίζομαι όμως την άποψη ότι «το άσυλο αφορά όλη την κοινωνία» και όλες τις πράξεις. Και μερικοί που φωνάζουν υπέρ του ασύλου, το έχουν κακομεταχειριστεί πολλαπλώς. Στο Πάντειο προπηλάκισαν καθηγητές. Έχουμε τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Πανούση. Με συγχωρείς, με ποιο δικαίωμα;

Τον Μάη του ΄68 ήσασταν στο Παρίσι,έτσι δεν είναι;

Τον Μάη, από μία περίπου σύμπτωση βρέθηκα να είμαι πρόεδρος της κατάληψης της Νομικής Σχολής. Και κάναμε τις
Παράθεση:
Αριστερά δεν είναι μόνο σύγκρουση. Ο Συνασπισμός έχει στο DΝΑ του τη «συνεργασία» και τον «διάλογο». Και υπάρχουν προβλήματα που για να λυθούν απαιτούν ευρύτατες συσπειρώσεις
φοβερές διαδηλώσεις μπροστά στο Χρηματιστήριο. «Να καεί, να καεί το μπορντέλο», όχι η Βουλή αλλά το Χρηματιστήριο.

Πετούσατε και μολότοφ;


Όχι. Η Αστυνομία πετούσε καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης της εποχής.

Τις καταλήψεις εδώ τις δικαιολογείτε;


Γενικώς όχι. Θα ήθελα όμως να τις κουβεντιάσουμε μία μία. Προφανώς υπάρχουν καταλήψεις που έχουν νόημα. Και υπάρχουν κι άλλες που γίνονται από μόδα ή από αλληλεγγύη. Ε, δεν μπορείς να εξευτελίζεις τόσο σοβαρά πράγματα. Δηλαδή τι ζητάνε όλες αυτές οι καταλήψεις;

Καλύτερη Παιδεία.


Και πώς θα γίνει αυτό, αύριο το πρωί; Και πού θα εφαρμοστεί αφού είναι κατειλημμένα τα πανεπιστήμια; Αυτά είναι αδιέξοδα. Καλό θα ήταν, όλοι αυτοί που βράζει το αίμα τους, να προβάλλουν διεκδικήσεις που θα μπορούσαν να τις κερδίσουν.

Παρακολουθήσατε τις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου;


Ναι, από μακριά, από το Γενικό Κρατικό δηλαδή. Ήμουν εντυπωσιασμένος από τη μαζικότητα, που δείχνει ότι είχε συσσωρευτεί πολλή τσαντίλα, αλλά δεν σου κρύβω πως είμαι και απογοητευμένος λιγάκι. Ξεφούσκωσε το πράγμα, δεν άφησε ένα ίχνος, ένα αποτύπωμα.

Το «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι»δεν αρκεί;

Αστεία πράγματα.

Κάποιοι σύντροφοί σας πάντως είπαν ότι προέχει η αντίσταση στο αστυνομικό κράτος.

Κάτι πιο σοβαρό μπορούμε να πούμε;

Πώς βλέπετε την επανεμφάνιση των «επαναστατικών οργανώσεων»;


Καλλιεργούν μια αντίληψη της βίας χωρίς στόχο. Η οποία θα κάνει τι; Θα δώσει κουράγιο στο μαζικό κίνημα; Αυτές είναι παλιομοδίτικες θεωρίες. Ελπίζω όλα αυτά που βλέπουμε, οι πυροβολισμοί, τα γκαζάκια και τα κείμενα με τις αμερικανιές για «τα donuts που έχουν μια τρύπα», ότι είναι ένα είδος επίδειξης που όπου να ΄ναι θα υποχωρήσουν. Για φαντάσου να αρχίσουν να σκοτώνονται άνθρωποι χωρίς να ξέρεις γιατί. Όχι ότι άμα ήξερες θα ήταν καλύτερα, αλλά εν πάση περιπτώσει θα μπορούσες να καταλάβεις πού πάει το πράγμα.

Στο παρελθόν πάντως η δράση της 17Ν είχε βρει αρκετούς σιωπηλούς υποστηρικτές.

Δεν νομίζω ότι ζούμε κάτι ανάλογο σήμερα. Αυτή η διάχυση της βίας δημιουργεί μικρά γκέτο. Όλοι ψάχνουν σεκιουριτάδες, με αυτοκίνητο, χωρίς αυτοκίνητο, μέσα στο σπίτι, έξω από το σπίτι. Και γίνεται αυτό που οι Γάλλοι λένε banalization, δηλαδή κοινότοπο θέμα. Ση κώνεσαι το πρωί και ακούς το δελτίο εκρήξεων. Αυτό όμως δεν είναι καλαμπούρι, δημιουργεί ένα γενικό κλίμα φόβου. Βία, φόβος, αποχή από τα κοινά. Αυτή είναι η πορεία.

Κομμουνιστής υπήρξατε ποτέ;

Με την έννοια που μας κατηγορούσε η Ασφάλεια, σίγουρα. Αλλά κομμουνιστής στα χρόνια μου ήταν συνώνυμο του φιλοσοβιετικός.

Και εσείς δεν μαγευτήκατε ποτέ από τον «υπαρκτό σοσιαλισμό»;


Όχι. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 έκανα ένα ταξίδι στη Μόσχα και γυρνώντας είπα στους καθοδηγητές μου, «παιδιά με συγχωρείτε, εγώ δεν θέλω να έχω σχέση με όλα αυτά».

Φτώχεια;


Δεν ήταν μόνο η φτώχεια. Υπήρχε παντού μιζέρια. Αυτά που λένε, για τα κορίτσια και τις νάιλον κάλτσες, δεν είναι ψέματα. Ο άλλος πούλαγε την ψυχή του για ένα τζιν. Εμένα έτυχε να με σταματήσει άνθρωπος στον δρόμο και να μου ζητήσει την μπλούζα μου.

Τόσο μοντέρνα ήταν;

Μπα, ήταν μια μπλούζα που είχε πλέξει η μακαρίτισσα η μάνα μου και της είχε βάλει ένα κομμάτι δέρμα μπροστά στο στήθος. Και με παρακαλούσε να του την πουλήσω. Μετά πήγα στη Ρουμανία. Με κάλεσε ένας πανεπιστημιακός να φάμε και στο τραπέζι είχε μια κονσέρβα τουρσί και μια γεμιστή ντομάτα. Μία. Εντάξει, δεν λέω, η Σοβιετία απέκτησε υποδομές και έγινε βαριά βιομηχανική δύναμη, αλλά με τι κόστος; Πόσοι θυσιάστηκαν και τι οικολογικές καταστροφές έγιναν;

Τι τίτλο θα βάζατε σήμερα στην ιδεολογία σας;

Σοσιαλδημοκράτης. Παλιά το έλεγα για να πειράξω τους συντρόφους μου, αλλά τελικά αυτό είμαι. Εξάλλου, αν εξαιρέσουμε ίσως την μπολσεβίκικη επανάσταση, ό,τι άλλο έχει γίνει, έγινε από σοσιαλδημοκρατική παρέμβαση. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ήταν κοινωνική αλλαγή η δημιουργία ανελεύθερων καθεστώτων από τον Κόκκινο Στρατό. Άλλο τι ταμπέλα τούς έβαζαν από πάνω. Δείτε τώρα το μίσος που έχουν εκεί οι λαοί για οτιδήποτε σοσιαλιστικό.

Πάντα είχατε αυτές τις απόψεις;Ή γερνώντας γίνατε πιο...σοσιαλδημοκράτης;

Νομίζω ότι γερνώντας έγινα λίγο πιο εξτρεμιστής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να οδηγηθεί μόνος του σε διάλυση»

Ένα μάτσο ταλαιπωρημένες εφημερίδες με πρώτη πρώτη την «Αυγή» μαρτυρούν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θέλει να είναι ποτέ απών. Η τηλεόραση παίζει Ειδήσεις αλλά στο σαλόνι ακούγεται χαμηλά μια όπερα. Το γραφείο του είναι πνιγμένο στα βιβλία, πού και πού ξετρυπώνω και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία. Οι γιοι του, η Λιλή, οι διακοπές στη Ναύπακτο, η μητέρα του, ο πατέρας του που τον σκότωσαν στην Κατοχή. Σε μια γωνία παρατημένες και οι πίπες του και ένας φορητός υπολογιστής σε θέση standby.

Για τους συντρόφους σας της ηγεσίας θέλετε να μιλήσουμε;Τον κ.Αλαβάνο και τον κ.Τσίπρα.

Τι να πω; Και οι ίδιοι είναι πολύ μπλεγμένοι. Δείτε τώρα τι τραβάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λένε, αλλά έχουν προβλήματα κάθε φορά πώς θα πείσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως τι να τους πω. Ας προσέχατε;

Επιμένετε ότι ήταν λάθος η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ;


Δεν έχω τίποτα με κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν και πολλοί που είναι και συμπαθέστατοι. Πολιτικά όμως και πολιτιστικά, τι το κοινό έχουμε; Οι περισσότεροι είναι αντιευρωπαίοι, πολλοί απ΄ αυτούς είναι εθνικιστές και κρατιστές. Όχι όλοι αλλά πολλοί.

Αν ήταν στο χέρι σας σήμερα θα διαλύατε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι κινδυνεύει να οδηγηθεί μόνος του σε διάλυση και όχι επειδή το θέλω εγώ. Αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι οι διάφορες ομάδες θα μετεξελιχθούν σε κάτι πιο σύγχρονο. Κι εγώ δε θέλω να σβήνω την ελπίδα κανενός.

Σας προβληματίζει αυτό το πάνω-κάτω στις επιδόσεις του Συνασπισμού;

Βέβαια και επιμένω ότι θέλουμε οπωσδήποτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πού στο διάολο πάει αυτή η κοινωνία σήμερα και τι πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό το πρόγραμμα δεν το έχουμε.

Δεν αρκούν οι γενικές θέσεις του κόμματός σας;

Η πραγματική ζωή δεν θέλει θεωρίες, θέλει απαντήσεις. Μπορείτε να μου πείτε το πρώτο πράγμα που θα προωθούσατε σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού;

Η εισαγωγή νέων φόρων και κατάργηση άλλων. Γιατί οι φόροι είναι εκείνοι που δίνουν την πολιτική σου αντίληψη. Δηλαδή να βάλουμε πράσινους φόρους και βέβαια φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ό,τι και να λέμε στην οικολογία το γυρνάτε.


Μα δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τη Γερμανία, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη βιολογική γεωργία.

Το ίδιο είπε και ο Ομπάμα. «Να οργανώσουμε αλλιώς τις ανάγκες της κοινωνίας».

Αυτά που λέει ο Ομπάμα έχουν ενδιαφέρον, ιδίως τα οικολογικά του. Δεν ξέρω αν ακούγεται banalite, αλλά εγώ θεωρώ ότι είναι πραγματικά ιστορικό, που βγήκε ένας Αφροαμερικάνος πρόεδρος. Κάποιοι λένε «δεν είναι τίποτα».

Κάτσε βρε μεγάλε. Είναι εξίσου σημαντικό με την εκλογή στη Βολιβία του Έβο Μοράλες. Του Ινδιάνου που έφαγε 600 χρόνια σφαγές και τώρα βγήκε πρόεδρος.

Πολιτικά σχέδια έχετε πια;

Ε, σιγά σιγά θα αρχίσω κι εγώ να περνάω στην εφεδρεία. Θα είμαι βέβαια πάντοτε ενεργός πολίτης.

Παράθεση:
Δεν έχω τίποτα με κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν και πολλοί που είναι και συμπαθέστατοι. Πολιτικά όμως και πολιτιστικά, τι το κοινό έχουμε;

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Αύριο 27 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα θα αποχαιρετίσουμε τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καλλιθέας

Καλό Ταξίδι

Tichu εθισμόςΤο Tichu(Τίτσου) είναι ένα παιχνίδι με χαρτιά τς Fata Morgana . Παίζεται καθημερινά από 642 εκατομμύρια Κινέζους σε διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με τη γεωγραφική τους περιοχή και το γλωσσικό τους ιδίωμα. Το κλασικό tichu παίζεται με δύο ζευγάρια(4 παίκτες) . Αλλιώς υπάρχουν οι παραλλαγές Trichu(3 παίκτες) και Tientsin(6 παίκτες)

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι οδηγίες του παιχνιδιού για 4 παίκτες .Καλή διασκέδαση!Η τράπουλα του Tichu αποτελείτε από 56 φύλλα .Τα 52 είναι ίδια με τα 52 μιας κοινής τράπουλας μόνο που έχουν διαφορετικά σχέδια .Αντί για κούπα,μπαστούνι,καρό,σπαθί έχουμε διαμάντια, Παγόδες, Σπαθιά ,Αστέρια(κατ' εμέ κόκκινο αστέρι) από 13 φύλλα σε κάθε σχέδιο . Ακριβώς όπως μια θνητή τράπουλα με ακριβώς την ίδια σειρά από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο: 2,3,4,5,6,7,8,9,10,J,Q,K,A .
Οι τέσσερις ειδικές κάρτες που διαφοροποιούνται από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα είναι οι :
Φοίνικας ,Δράκος,Σκυλάκια, Μαγιόνγκ .

Οι τέσσερις παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες, κάθονται εναλλάξ αντικριστά και προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να κερδίσουν το παιχνίδι ,βγαίνοντας πρώτοι (ξεφορτώνοντας όλα τα φύλλα τους) και ταυτόχρονα κερδίζοντας όσους περισσότερους πόντους μπορούν

Μοιράζουμε την τράπουλα ,δίνοντας 14 φύλλα σε κάθε παίκτη. Βάζουμε τα φύλλα μας σε αύξουσα ή φθίνουσα σειρά και όπου έχουμε ίδια φύλλα τα βάζουμε μαζί .

Έπειτα διαλέγουμε τρία από τα φύλλα μας και δίνουμε από ένα σε κάθε παίκτη .Όταν όλοι έχουν δώσει και τα τρία φύλλα ,τότε μόνο μπορούμε να δούμε τα φύλλα που μας έδωσαν οι άλλοι παίκτες .

Το παιχνίδι ξεκινάει ο παίκτης που έχει την ειδική κάρτα Μαγιόνγκ (Αυτή με τα πουλιά) ο οποίος μπορεί να ρίξει τους παρακάτω συνδυασμούς(παραδείγματα) :

-ένα φύλο μόνο του (8)
-ένα ζευγάρι (8-8)
-τουλάχιστον δύο συνεχόμενα ζευγάρια (8-8-9-9)
-τρία ίδια φύλλα (7-7-7)
-ένα φουλ -δηλαδή τρία ίδια φύλλα και ένα ζευγάρι (7-7-7-J-J)
-μια κέντα-σειρά από τουλάχιστον 5 φύλλα (8-9-10-J-Q) ή (2-3-4-5-6-7-8) κοκ

ο επόμενος παίκτης έχει τις εξής επιλογές :

*Να ρίξει ένα συνδυασμό μεγαλύτερο από αυτόν του προηγούμενου παίκτη
*Να πάει πάσο (άσχετα αν έχει να ρίξει ή όχι)

 • Εάν αποφασίσει να παίξει πρέπει να έχει ίδιο συνδυασμό με αυτόν του προηγούμενου παίκτη αλλά με μεγαλύτερης αξίας .Ακολουθούν παραδείγματα:

1ος παίκτης επόμενος παίκτης

- 8 <       J
- 8-8 < 9-9
- 8-8-9-9                         <    9-9-10-10
 7-7-7 <  Α-Α-Α
- 7-7-7-J-J < K-K-K-2-2
 8-9-10-J-Q < 9-10-J-Q-K
Προσοχή: Αν ο πρώτος παίκτης ρίξει μια κέντα των 6 φύλλων , ο επόμενος μπορεί να ρίξει μόνο κέντα 6 φύλλων μεγαλύτερης αξίας και όχι μια κέντα αποτελούμενη από περισσότερα φύλλα .Το ίδιο ισχύει και για τα συνεχόμενα ζευγάρια . Γενικά όσα φύλλα ρίχνει ο πρώτος, τόσα φύλλα πρέπει να ρίξουν και οι επόμενοι παίκτες ,εάν δεν πάνε πάσο.

 • Εάν αποφασίσει να πάει πάσο, τότε παίζει ο επόμενος παίκτης και ούτω καθεξής, μέχρι να ακουστούν 3 συνεχόμενα πάσο. Τότε αυτός που έριξε τον μεγαλύτερο συνδυασμό κερδίζει τα φύλλα (την μπάζα) και ρίχνει τον επόμενο συνδυασμό φύλλων που επιθυμεί .Αν τα φύλλα του έχουν τελειώσει (δηλαδή έχει βγει) σειρά έχει ο επόμενος παίκτης

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Μαγιόνγκ
 • Όποιος έχει αυτή την κάρτα ξεκινάει το παιχνίδι (αν θέλει παίζει αυτήν την κάρτα ως πρώτο φύλλο) . Η αξία αυτής της κάρτας είναι 1 ,άρα είναι το μικρότερο φύλλο στο παιχνίδι . Παίζεται ως μονό φύλλο (Μαγιονγκ <>
 • Επίσης, την ώρα που ο παίκτης ρίξει το μαγιόνγκ μπορεί να ζητήσει ένα φύλλο (όχι όμως ειδική κάρτα) . Ο επόμενος παίκτης θα πρέπει να ρίξει το φύλλο που ζητήθηκε, ακολουθώντας βέβαια τον συνδυασμό που παίχτηκε (είτε μονό φύλλο είτε κέντα) .Αν δεν μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία του πρώτου παίκτη τότε μπορεί να ρίξει ότι θέλει και τότε ο μεθεπόμενος παίκτης (δηλαδή ο συμπαίκτης του παίκτη με τον μαγιονγκ) θα πρέπει να εκπληρώσει την επιθυμία και ούτω καθεξής . Η επιθυμία αυτή βρίσκεται συνεχώς σε ισχύ μέχρι να εκπληρωθεί από τον πρώτο παίκτη που έχει το φύλλο που ζητήθηκε και μπορεί να το ρίξει( δηλαδή εάν ο παίκτης με το μαγιόνγκ ρίξει το μαγιόνγκ και ζητήσει 5 και ο επόμενος παίκτες δεν έχει 5 και ρίξει 8 τότε προφανώς η επιθυμία παύει να ισχύει)

Σκυλάκια

Αυτή η κάρτα δεν έχει καμία αξία και μπορεί να παιχτεί μόνο όταν ο παίκτης παίζει πρώτος (είτε έχοντας το μαγιονγκ είτε μετά από κερδισμένη μπάζα). Παίζεται πάντα ως μονό φύλλο και δίνει τη δυνατότητα στο συμπαίκτη να παίξει πρώτος .Με άλλα λόγια ο παίκτης που την έριξε δίνει την σειρά του στον συμπαίκτη του ώστε να παίξει πρώτος. Αν ο συμπαίκτης δεν έχει φύλλα(έχει βγει) τότε παίζει ο επόμενος παίκτης από τον συμπαίκτη ( ή ξανά ο παίκτης που έριξε τα Σκυλάκια , αν δεν έχει φύλλα ούτε ο άλλος παίκτης)

Φοίνικας

Ο φοίνικας μπορεί να παιχτεί είτε ως μονό φύλλο, είτε ως τζόκερ(μπαλαντέρ) σε οποιονδήποτε συνδυασμό πχ: 9-φοίνικας-J-Q-K ή 7-7-φοίνικας-3-3 αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βόμβα (βλ. παρακάτω)
Εάν παιχτεί ως μονό φύλλο ,τότε έχει αξία +μισό από το προηγούμενο μεγαλύτερο φύλλο (8 < φοίνικας=8,5 ή ακόμα και Α < φοίνικας=Α+μισό) .Δεν μπορεί να παιχτεί όμως πάνω στον δράκο
Δράκος

Ο Δράκος είναι το μεγαλύτερο φύλλο του παιχνιδιού ,υπερισχύει ακόμα και του Α (Α < Φοίνικας < Δράκος) και πάντα παίζεται ως μονό φύλλο δηλαδή δεν μπορεί να πάρει μέρος σε κέντα .Μπορεί να νικηθεί μόνο από βόμβα(βλέπε παρακάτω)


Όταν ο παίκτης ρίξει Δράκο, τα φύλλα της κερδισμένης μπάζας πρέπει να τα δώσει σε κάποιον από τους αντιπάλους.


Βόμβες:
Οι βόμβες είναι ειδικοί συνδυασμοί φύλλων οι οποίοι μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού (ακόμα και εκτός σειράς) πάνω σε όλους τους συνδυασμούς και να τους κερδίσουν ! Μια βόμβα χάνει μόνο από μία άλλη μεγαλύτερη.
Οι βόμβες είναι :
 • Ένα καρέ-τέσσερα φύλλα ίδιας αξίας (πχ: 7-7-7-7)
 • Στρέιτ φλος -μια κέντα ίδιου χρώματος (5-6-7-8-9 κόκκινα)
Μια βόμβα στρέτι φλος κερδίζει πάντα μια καρέ και προφανώς ένα στρέιτ φλος που αποτελείτε από έξι φύλλα κερδίζει πάντα ένα στρέιτ φλος των πέντε φύλλων :
(3-3-3-3<6-6-6-6<10-J-Q-K-A<2-3-4-5-6-7)

Βαθμολογία:
Ο παίκτης που έχει μείνει τελευταίος στο παιχνίδι με φύλλα στο χέρι του ,δίνει όλα τα φύλλα που κρατάει στην αντίπαλη ομάδα και τα φύλλα που έχει κερδίσει από μπάζες στον παίκτη που βγήκε πρώτος στο παιχνίδι (που έμεινε χωρίς φύλλα πρώτος)

 • Τα πεντάρια αξίζουν 5 πόντους το καθένα
 • Τα δεκάρια 10 πόντους το καθένα
 • Οι ριγάδες (Κ) 1ο πόντους ο καθένας
 • Ο Δράκος 25 πόντους
 • Ο Φοίνικας
Αν ένα ζευγάρι καταφέρει να κάνει 1-2 δηλαδή να βγουν και οι δύο παίκτες μιας ομάδας πρώτοι (πριν από τους άλλος) τότε δεν καταμετρούνται πόντοι καθώς το πρώτο ζευγάρι κερδίζει 200 βαθμούς!

Smal και Large Tichu

Ακριβώς πριν κάποιος παίκτης ρίξει την πρώτη του κάρτα στο παιχνίδι μπορεί να δηλώσει small tichu .Με αυτόν τον τρόπο δηλώνει πως θα βγει πρώτος. Αν τα καταφέρει η ομάδα κερδίζει 100 βαθμούς αλλιώς χάνει 100 βαθμούς.
Επιπλέον ,κατά την ώρα του μοιράσματος ,όταν έχουν μοιραστεί τα πρώτα 8 φύλλα, τότε κάποιος παίκτης μπορεί να δηλώσει large tichu .Με αυτόν τον τρόπο δηλώνει πως θα βγει πρώτος .Αν τα καταφέρει, η ομάδα του κερδίζει επιπλέον 200 βαθμούς αν όχι χάνει 200.
Φυσικά υπάρχει μεγάλο ρίσκο καθώς ο παίκτης δεν γνωρίζει τα υπόλοιπα έξι φύλα που θα του μοιραστούν.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένα ζευγάρι συγκεντρώσει πρώτο 1000 βαθμούς .

Το Tichu μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από play house είτε από κάισσα στην τιμή των 9,50 ευρώ . Εναλλακτικά μπορείτε να καταφύγετε σε μια πιο handmade λύση . Σε μία κλασική τράπουλα να σημειώσετε σε 4 joker τα ονόματα των ειδικών καρτών .
Have fun


Στο 3ο χτύπημα...

Είχα πολύ καιρό να post-αρω... Το σημερινό post αναφέρεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και συγκεκριμένα στη πειρατεία...

Ήγκικεν η ώρα; Πέρασε στην Γαλλία ο νόμος των τριών χτυπημάτων για τους όσους κατεβάζουν παράνομο υλικό από το Internet. Στο 3ο χτύπημα...

Ήγκικεν η ώρα; Πέρασε στην Γαλλία ο νόμος των τριών χτυπημάτων

Αν κατεβάζετε από το Διαδίκτυο δωρεάν (δηλαδή παράνομα) μουσική, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και εν γένει περιεχόμενο προστατευμένο από δικαιώματα και διαμένετε στην Γαλλία, τότε έχετε ήδη μπει στην διαδικασία ωρολογιακής βόμβας τριών «κλικ», η οποία στο τρίτο σκάει με αποτέλεσμα την διακοπή της πρόσβασής σας στο Διαδίκτυο. Και μάλιστα με κρατική απόφαση.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 1242377138jpg.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 56,0 KB


Ο λόγος για τον περιβόητο Γαλλικό νόμο των «τριών χτυπημάτων» (three-strikes law) που προβλέπει, σε περίπτωση που ένας χρήστης υπηρεσιών Διαδικτύου κατεβάζει παράνομα λογισμικό ή/και περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, τότε ο νόμος υποχρεώνει την εταιρεία παροχής Internet (ISP = Internet Service Provider) που παρέχει υπηρεσίες σε αυτόν τον χρήστη, να του αποστείλει μια ειδοποίηση για την παράνομη δραστηριότητά του (πρώτο strike), σε περίπτωση που την αγνοήσει και συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητα θα υπάρξει και δεύτερη προειδοποίηση (δεύτερο strike) και τέλος αν συνεχίζει να τις αγνοεί, τότε διακόπτεται από τον ISP παντελώς η σύνδεση του με το Διαδίκτυο (τρίτο και τελικό strike).


Ο νόμος στην αρχική του διατύπωση είχε καταψηφιστεί, όμως έπειτα τροποποιήθηκε (ελάχιστα πάντως) και εν τέλει υπερψηφίστηκε με 296 ψήφους υπέρ και 233 κατά.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: comic09879745.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 72,5 KB


Μάλιστα αυτή η «αλλαγή» του κυβερνητικού σώματος στην ψηφοφορία, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην πίεση πειθαρχικής χροιάς του Σαρκοζί προς τους βουλευτές του κόμματός του, καθώς την προηγούμενη έκδοση του νόμου την είχαν καταψηφίσει αρκετοί.

Αυτή η κίνηση του Σαρκοζί από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως κίνηση υπέρ των στούντιο παραγωγής, Media και της Οργάνωσης Πνευματικών Δικαιωμάτων Μουσικής (IFPI) και ταυτόχρονα αντι-λαϊκή, καθώς δεν λαμβάνει καθόλου την άποψη του λαού ή οποία με απλά λόγια έχει ως βασικό πυρήνα το ότι η τεχνολογία του Internet μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από τις εταιρείες, να εμφανίσουν ψευδή στοιχεία για έναν χρήστη φυσικά προς όφελός τους.Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: sarkozi0489798347_2.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 42,2 KB


Από την άλλη βέβαια λέμε εμείς κάτι που δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία και είναι απλό: το να κατεβάζει κάτι ένας χρήστης όπως μια ταινία που παίζεται στο κινηματογράφο ή κυκλοφορεί σε DVD / Blu-ray, ένα τραγούδι που πωλείται κανονικά σε CD ή MP3, εντελώς δωρεάν είναι παράνομο, τελεία και παύλα.

Όπως επίσης και το να κατεβάζει τηλεοπτικές σειρές που δεν έχουν διανεμηθεί στην χώρα του επίσημα από τα κρατικά / ιδιωτικά κανάλια (βλέπε Lost, Prison Break, Heroes τελευταίες σαιζόν κλπ.), επίσης είναι παράνομο, όπως και να το κάνουμε.

Το ανησυχητικό με τον νόμο των «τριών χτυπημάτων» είναι ότι παρόμοια πορεία αν και πιο «underground» έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ - άνευ κάποιου αντίστοιχου νόμου οι ISPs συνάπτουν συμφωνίες με την RIAA (Recording Industry Association of America) οι οποίες είναι εφάμιλλες με τον νόμο των «τριών χτυπημάτων».

Εμείς ένα σκεπτόμαστε - ανησυχούμε – παρακολουθούμε με ενδιαφέρον: εάν θεσπιστεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, φαντάζεστε τι έχει να γίνει;


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: three8368734.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 23,9 KB


Εμείς υποθέτουμε πάντως κατακόρυφη πτώση στην χρήση Internet από τους Έλληνες χρήστες και πολλά τραγελαφικά συμβάντα, όπως άλλωστε το συνηθίζουμε όταν φτιάχνουμε «νόμους» περί τεχνολογίας (ας θυμηθούμε πριν από μερικά χρόνια την παγκοσμίως γελοία και απαράδεκτη απαγόρευση των videogames πάσας μορφής). Μήπως αυτό λέει / υπονοεί κάτι;


πηγη: zougla.gr

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

Πήρε το αυτί μου για το νέο Ice Age και αμέσως αμέσως youtubαρα και βρήκα το trailer. Καταπληκτικό trailer με τον κλασικό μικρό θεούλη σκίουρο να είναι ερωτευμένος....με το βελανίδι του και πάντα να έχει προβλήματα. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η επίσημη ελληνική πρεμιέρα αλλά όλες σχεδόν οι πρεμιέρες κυμαίνονται μεταξύ 1 με 3 Ιουλίου. Το Trailer παρακάτω:

-------------------------------------------------------------------------------------
περεταίρω πληροφορίες εδώ: http://www.imdb.com/title/tt1080016/