Η Ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς( Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας

Τα γεγονότα του Σικάγου

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο ,ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους . Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές![…]

Το Πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά .Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης […]

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα[...]

Καλή...εργατική Πρωτομαγία

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

πηγή:http://www.sansimera.gr/archive/articles/show.php?id=256&feature=Labour_Day

η επεξεργασία έγινε από slimik

Η λογοκρισία ...του Internet

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο του Internet κυρίως για την εκδίκαση της υπόθεσης του πρώτου(και ίσως μεγαλύτερου) p2p(peer to peer) site piratebay.org (για περεταίρω πληροφορίες ανατρέξτε στο προηγούμενο post μου),καθώς επίσης και για την πρόσφατη νομική επίθεση σε κάθε ελληνικό site διανομής υποτίτλων αναρωτιέμαι που οδεύουν αυτές οι κινήσεις. Προς τι αυτή η λογοκρισία του Internet; Καθημερινά σε διάφορες χώρες κλείνουν blog δήθεν για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων… Παράλληλα δεν ξεχνώ σε χώρες όπως η Αγγλία η Τουρκία η Ινδία η Κίνα όπου έχουν απαγορευτεί πάρα πολλά βίντεο του Youtube ή τελείως!(όπως στην Κίνα όπου το Youtube και άλλα διάσημα site όπως Wikipedia, το Flickr, και το Google News έχουν απαγορευτεί τελείως!)

Το Internet είχε φτάσει και πιστεύω πως ακόμα είναι ,το μοναδικό άναρχο αντικείμενο της εποχής μας. Προφανώς όταν λέμε άναρχο δεν εννοούμε την αρνητική έννοια που έχει πάρει στης μέρες μας η λέξη αναρχία αλλά εννοούμε <<χωρίς εξουσία>> .Δηλαδή ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψη του, όποια και να είναι αυτη, ανοίγοντας ένα ιστολόγιο ανεβάζοντας ένα βίντεο μία μουσική. Χωρίς κανόνες χωρίς κάποιον να επιβλέπει χωρίς χωρίς χωρίς. Γι αυτό κατά την γνώμη μου ο 21 αιώνας αρχίζει το 2010. Δεν έχει αρχίσει ακόμα. Και θα είναι ο αιώνας της επανάστασης του Internet.


Wikipedia: Η πρώτη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση και μπορεί να γράψει ότι θέλει. Ο επόμενος χρήστης μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που έγραψε ο προηγούμενος και να γράψει κάτι δικό του. Με λίγα λόγια η αμφισβήτηση πάνω στην αμφισβήτηση γεννάει την έρευνα. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι αν και μιλάμε για μία ιδέα άκρως ριζοσπαστική ,πανέξυπνη, και απόλυτα χρήσιμη σε χώρες που προ-ανέφερα έχει απαγορευτεί . Όπως αναφέρει η κινέζικη κυβέρνηση: "Πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η κινέζικη κυβέρνηση φοβάται το Internet. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο", εξήγησε ο αξιωματούχος Qin Gang. "Το Internet της κίνας είναι αρκετά ανοιχτό, αλλά πρέπει επίσης να ρυθμιστεί από το νόμο ώστε να προληφθεί η διάδοση επικίνδυνων πληροφοριών και η εθνική ασφάλεια."

Το ερώτημα είναι τι ονομάζεται πνευματικό δικαίωμα και τι ονομάζεται καταπάτησή του. Πιστεύω πως ο καθένας ότι θέλει ονομάζει πνευματικό δικαίωμα όποτε τον συμφέρει. Δεν ξεχνώ την εκδίκαση του blogme και συγκεκριμένα του blogger Αντώνη Τσιπρόπουλο για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή κάποιος blogger σατίριζε ένα δημόσιο πρόσωπο(συγκεκριμένα ο λόγος μήνυσης εδώ: http://blogme.gr/wordpress/?page_id=21)

Τα σχόλια δικά σας

by slimik

Οι Πειρατές του Ίντερνετ δεν το βάζουν κάτω

Εκστρατεία στο Διαδίκτυο υπέρ της δημοφιλούς ιστοσελίδας «Τhe Ρirate Βay», που δικτυώνει εκατομμύρια ανθρώπους για να κατεβάζουν δωρεάν ταινίες και μουσική

«Όπως σε όλες τις καλές ταινίες του Χόλιγουντ, οι ήρωες χάνουν στην αρχή αλλά κερδίζουν μια επική νίκη στο τέλος». Έτσι απάντησαν μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας τους «Τhe Ρirate Βay» (ΤΡΒ) οι τέσσερις Σουηδοί ιδρυτές της στην απόφαση του δικαστηρίου που, την περασμένη εβδομάδα, τους επέβαλε έναν χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία του θεάματος πανηγύριζε- ήταν μια σπάνια νίκη κατά της πειρατείας. Για όσο διαρκέσει.

Click here to see a large version

Τι άλλαξε; Όχι πολλά. Το site παραμένει ανοιχτό.

Μάλιστα την ώρα που ανεγνώσθη η απόφαση του δικαστηρίου, 10 εκατομμύρια χρήστες ήταν απασχολημένοι στο site: κατέβαζαν μουσική και ταινίες. Λίγο αργότερα, αρκετοί πάροχοι Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος της Σουηδίας, Τelia Solana, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το site και θα προστατεύσουν και τους πελάτες τους από ενδεχόμενες διώξεις, σβήνοντας αρχεία από τα sites που επισκέφτηκαν.

Η έφεση δεν άργησε να ασκηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα η καταδίκη των τεσσάρων να ακυρωθεί, αφού αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δικαστές είναι μέλος πολλών ενώσεων για την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων, μαζί με εκπροσώπους της βιομηχανίας της μουσικής και του κινηματογράφου.

Η όλη υπόθεση μπορεί έτσι εν τέλει να ενισχύσει την εκστρατεία για ελεύθερη διάθεση προγραμμάτων, μουσικής, ταινιών, παιχνιδιών και βίντεο. Αυτό μαρτυρά και το κύμα αλληλεγγύης που ακολούθησε μετά την απόφαση και εξελίχθηκε σε μια ηχηρή διαμαρτυρία. Σε γνωστά blogs και δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης η δικαστική απόφαση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.

Στο Facebook το γκρουπ «ελευθερώστε το Ρirate Βay» έφτασε μέσα σε λίγες ημέρες να αριθμεί 126.000 μέλη, ενώ το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου των Σουηδών «πειρατών» δέχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά 210.000
επισκέψεις.

Οι μηνύσεις.
Αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν οι μηνυτές τους, μεταξύ των οποίων ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος (όπως Warner Βros, Fox Μovies, Sony Μusic και ΕΜΙ) είναι το ΤΡΒ να συνεχίζει να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του. Ωστόσω τουλάχιστον 15.000 νέα μέλη καλωσόρισαν από τότε που καταδικάστηκαν οι Φρέντρικ Νέιζ, Γκόντφριντ Σβάρτλομ Βαργκ, Πίτερ Σούντε Κολμισόπι και Καρλ Λούντστρομ.

Εκτός από το γεγονός όμως ότι το site έγινε περισσότερο γνωστό, λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, η παρέα των τεσσάρων δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των χρηστών του ενισχύθηκε.

Πείσμωσαν οι χρήστες, καθώς είδαν τη δίκη ως το θέατρο μιας ιδεολογικής και νομικής μάχη για τον έλεγχο του Ίντερνετ. «Όλο και μεγαλώνει το κοινωνικό κίνημα που διαμορφώνεται στη Σουηδία γύρω από αυτό.

Και ξεπερνά το κατέβασμα δωρεάν μουσικής και ταινιών. Περιλαμβάνει ανθρώπους που νοιάζονται για τη νομοθεσία περί παρακολούθησης και που νιώθουν ότι το Ίντερνετ δημιουργήθηκε από κυβερνήσεις και εταιρείες, όχι από τον απλό άνθρωπο.

Τo ΤΡΒ κερδίζει», όπως επισημαίνει στην «Guardian» ο Ντάνιελ Γιόχανσον, αναλυτής Ίντερνετ και μουσικής από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι «Τimes», η βιομηχανία του θεάματος σχεδιάζει να προσβάλει στα δικαστήρια την ανταλλαγή αρχείων, και προετοιμάζεται για έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ

Vals Im Bashir

Vals Im Bashir(Waltz with Bashir)


Η πρώτη δύναμη που με ώθησε στην προβολή της ταινίας είναι το κινηματογραφικό στυλ που έχει διαλέξει. Κάτι ανάμεσα σε 3d animation και πραγματικότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω μία ταινία τέτοιου στυλ καθώς την εισαγωγή σε αυτού του είδους προβολής την είχε κάνει το A Scanner Darkly(2006) με πρωταγωνιστή τον Keanu Reeves. ( και αυτή είναι μια καταπληκτική ταινία )Και εννοείται αφού μου την πρότεινε ο αδερφός μου, που βλέπει ταινίες πολύ σπάνια και σε αυτές που βλέπει στο πρώτο τέταρτο ροχαλίζει , επιμένοντας να την κατεβάσω την είδα την Κυριακή του Πάσχα.

Η ταινία είναι Ισραηλινής Παραγωγής όπως και ο Director και Writer ,Ari Folman είναι ισραηλινής καταγωγής. Το στόρυ διαδραματίζεται με τον πρωταγωνιστή να ψάχνει από πού πηγάζει ένα όνειρο που βλέπει και εάν όντως είναι αλήθεια. Καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι πηγάζει από τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982 . Γιατί είχε λάβει μέρος στον πόλεμο αλλά οι σκηνές που βίωσε ήτανε τόσο σκληρές που το ίδιο του το μυαλό της είχε σβήσει από την μνήμη του. Στο τέλος, μέσα από μία σειρά συναντήσεων-συνεντεύξεων με άτομα που πιθανόν να ήταν μαζί του στον πόλεμο από-κρυπτωγραφεί το όνειρο του και έρχονται στο μυαλό του οι σκληρές εικόνες του Πολέμου καθώς επίσης και τι είχε συμβεί σε δύο καταβλισμούς : Σάμπρα (Sabra) και Σατίλα (Shatila).

Η ταινία πολύ σκληρή αν και τα 3d γραφικά της την κάνουν λίγο πιο ανάλαφρη. Πιστεύω πως δύσκολα θα μπορούσε μια τέτοια ταινία να γυριστεί με κανονικά γραφικά γιατί οι εικόνες θα ήτανε υπερβολικά απάνθρωπες όπως βέβαια και ο πόλεμος himself. Δείτε την επειγόντως…

το τραιλερ της ταινίας εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=ylzO9vbEpPg


Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη

Ευχές...

2 πασχαλινά σκίτσα


Tip: Πατήστε πάνω στην εικόνα για καλύτερο αποτέλεσμα

Μετατροπέας Αρχείων

Άλλο ένα διαμάντι που ανακάλυψα γκουγκλάροντας. Πλέον δε χρειάζεται να εγκαθιστάμε τα διάφορα προγράμματα για τη μετατροπή αρχείων βίντεου, εικόνας, ήχου, pdf,doc,xls κ.τ.λ. και να γεμίζουμε το πισι μας με προγράμματα γιατί….ήρθε το zamzar. Είναι ένα free site …στο οποίο κάνεις browse το πισι σου για την εύρεση του αρχείου που θες να μετατρέψεις ,διαλέγεις το επιθυμητό format εισάγεις το mail σου και σου στέλνουν σε δευτερόλεπτα(προφανώς ο χρόνος μετατροπής ενός αρχείου έχει να κάνει με το μέγεθος του) ένα link για να κατεβάσεις το αρχείο. Δοκιμάστε το!
http://www.zamzar.com/

Εύρεση Ορισμών

Googlάροντας για μία λέξη που έψαχνα βρήκα ένα ελληνικό καταπληκτικό site το οποίο έχει στηριχτεί στη φιλοσοφία του wikipedia. Συγκεκριμένα:
[παράθεμα από το ίδιο το site]
…καταχωρίζουμε ορισμούς αδόκιμων όρων, εναλλακτικούς ορισμούς δόκιμων όρων και λήμματα της αργκό, με χιουμοριστικό ή και σοβαρό ύφος. Προς το παρόν, έχουμε 10908 ορισμούς για 9784 λήμματα από 2727 χρήστες.
Αν και εγώ μόνο ορισμούς με χιουμοριστικό ύφος έχω βρει αξίζει να το δοκιμάσετε
http://slang.gr/

Η κουκούλα έχει τη δική της ιστορία

Από τους δήμιους του μεσαίωνα έως τους γνωστούς άγνωστους των διαδηλώσεων και την ποινικοποίηση της η κουκούλα έπαιζε πάντα τον δικό της ρόλο στην Ιστορία.

Eπίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, η κουκούλα και οι φέροντες αυτήν κουκουλοφόροι, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Aλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: κουκουλοφόροι.jpg Εμφανίσεις: 6 Μέγεθος: 21,2 KB


Aνατρέχοντας στην ετυμολογία της λέξης, συναντάται ως cuculla στη λατινική κατά τον Mεσαίωνα και είναι λέξη ιλλυρική ή κελτική. Aναλόγως του ρόλου που παίζει, η κουκούλα άλλοτε σηματοδοτεί αγωνιστική προοπτική και άλλοτε δειλία ή προδοσία. Θα τη συναντήσουμε τόσο στην Iστορία όσο και στην πολιτική δράση.


H τακτική είναι ένα βασικό κριτήριο για να φορέσει κάποιος κουκούλα, αλλά έχουμε και περιπτώσεις που η κουκούλα φοριέται ως συμβολική αμφίεση και σημειολογική αναφορά. H ιστορική της καταγραφή περιλαμβάνει από ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις έως αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, επαναστατικά, αλλά και αντάρτικα κινήματα.

Yπάρχουν βέβαια και κουκουλοφόροι που ενώ δεν διατρέχουν κίνδυνο από την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, εντούτοις φορούν την κουκούλα διότι η απρόσωπη εικόνα δημιουργεί φόβο και ταραχή στον αντίπαλο. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, η κουκούλα ισοδυναμεί με το κάλυπτρο εκείνο που έχει στόχο να κρύψει το πρόσωπο για να διατηρηθεί η ανωνυμία.

Oι δήμιοι

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 3-1-Executioner-with-axe.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 22,0 KB


H κουκούλα αποτελούσε απαραίτητο αξεσουάρ του δήμιου. O ρόλος του είναι γνωστός από την Aρχαία Eλλάδα, καθότι και ο όρος «δήμιος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «δήμιος δούλος» που σημαίνει «δημόσιος δούλος». Πολλούς αιώνες αργότερα, στη Γαλλία του 13ου αιώνα, ο δήμιος ορίζεται ως επάγγελμα, με μαύρη κουκούλα, ειδική φορεσιά και την κατοικία του βαμμένη με έντονα χρώματα για να ξεχωρίζει, στα περίχωρα της πόλης.

Aμειβόταν απ’ το κράτος και το επάγγελμά του ήταν κληρονομικό. Tο ίδιο συνέβαινε και στην Iσπανία, ενώ στην Aγγλία και τη Γερμανία η σχέση του ήταν περιστασιακή. O δήμιος ήταν και παραμένει το πλέον απεχθές επάγγελμα. Γι’ αυτό και φορούσε πάντα κουκούλα ώστε να καλύπτει το πρόσωπό του.

Oι ειδικοί τότε υποστήριζαν πως έτσι παρέκαμπτε ενοχές και τύψεις και εκτελούσε το απάνθρωπο έργο του δίχως αναστολές: «Δεν με είδατε, άρα δεν είμαι εγώ ο δολοφόνος». Στην Eλλάδα οι εκτελέσεις πραγματοποιούνταν στην Aκροναυπλία, ο κουκουλοφόρος δήμιος επιλεγόταν ανάμεσα από φυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, έπαιρνε χάρη κι έμενε απομονωμένος στο Mπούρτζι.


H Kου-Kλουξ-Κλαν

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Ku-Klux-Klan.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 26,1 KB


Σήμα κατατεθέν της Kου-Kλουξ-Kλαν υπήρξε η κουκούλα. Eτυμολογικά ο όρος συνδέεται με την ελληνική λέξη «κύκλος» και διαμορφώθηκε κατά παραφθορά. Πρωτοεμφανίζεται (1865-1871) μετά τον εμφύλιο της Aμερικής στο Πουλάσκι του Tενεσί, με πρώτο συστατικό οργανωτικής δομής την εχεμύθεια. Hταν τρομοκρατική οργάνωση λευκών που επιδίωκε τη διατήρηση των φυλετικών διακρίσεων και αγωνιζόταν ενάντια στην παροχή ελευθερίας και ισοπολιτείας στους μαύρους. Διαλύθηκε το 1871 παρότι έφθασε να αριθμεί 550.000 μέλη.

Ξαναδημιουργήθηκε το 1915 στο όρος Στόουν κοντά στην Aτλάντα με πρωτοβουλία του συνταγματάρχη Oυίλιαμ Σίμονς και άλλων 14 συνεργατών του. Tο 1949 κηρύχθηκε αντισυνταγματική και τέθηκε υπό δίωξη. Yπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των νέγρων, των λαθρεμπόρων, των ανθρώπων του υποκόσμου, καθώς και όλων των προοδευτικών στοιχείων ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή φυλετικής προέλευσης.

Στην Iστορία, η αμφίεσή της καταγράφηκε ως η πλέον αποκρουστική, με την τρομερή κουκούλα να σκεπάζει τα πρόσωπα ακόμα και «ευυπόληπτων» πολιτών. H δράση της έμεινε γνωστή ως η τρομοκρατία της «αόρατης αυτοκρατορίας».

Oι δωσίλογοι

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 312exo_dwsilogoi.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 12,2 KB


Οι κουκουλοφόροι της Kατοχής αποτελούν μία από τις πλέον μελανές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Iστορίας. Προδότες και καταδότες φορούσαν τη μαύρη κουκούλα για να μην αναγνωρίζονται. Mε το δάχτυλο προτεταμένο έδειχναν πατριώτες, συγγενείς, φίλους και γείτονες στους Γερμανούς, οι οποίοι τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Eίναι ταυτισμένοι με τη λέξη όνειδος. Mία από τις πλέον άθλιες ενέργειές τους ήταν στις 17-8-1944 στην Kοκκινιά, όταν με υπόδειξή τους 2.500 Γερμανοί περικύκλωσαν την περιοχή, έβαλαν φωτιά σε σπίτια, προχώρησαν σε ομαδικά βασανιστήρια και μάζεψαν τους κατοίκους από 14-45 ετών. Eκεί επέλεξαν 200 άτομα, τα έσυραν στη μάντρα της Aγίας Ξένης και τα εκτέλεσαν χωρίς κανένα πρόσχημα.

Eπειτα διάλεξαν 8.000 απ’ το πλήθος και τους οδήγησαν στο Xαϊδάρι και τα στρατόπεδα της Γερμανίας. Tο μπλόκο της Kοκκινιάς αποτελεί μία από τις αθλιότερες πράξεις προδοτών στην Iστορία του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Aπό τότε η κουκούλα για τον ελληνικό λαό παραπέμπει στην αηδιαστική παραλλαγή του προδότη και του καταδότη.


Oι Zαπατίστας

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: ScreenHunter_202.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 67,7 KB


Επαναστατικές οργανώσεις και αντάρτικα κινήματα χρησιμοποιούν κατά κόρον την κουκούλα ως προστατευτική κάλυψη για την απαιτούμενη ανωνυμία. Tο σπουδαιότερο αντάρτικο κίνημα που φέρει ως κάλυψη αλλά και ως συμβολισμό την κουκούλα είναι το κίνημα των Zαπατίστας του Mεξικού, το γνωστό EZLN (Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional), με επικεφαλής τον Subcomandante Marcos, επαναστάτη με ιδιαίτερη πανεπιστημιακή μόρφωση που δεν αποχωρίζεται ποτέ την κουκούλα του.

Tο ζαπατίστικο κίνημα δημιουργήθηκε όταν ιθαγενείς Iνδιάνοι αλλά και λευκοί μιγάδες, με την εξέγερσή τους την 1η Iανουαρίου του 1994, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαν Kριστόμπαλ του ομόσπονδου μεξικανικού κρατιδίου Tσιάπας.


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: Mujeres_Zapatistas_5_web.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 191,8 KB


Eίναι το μοναδικό αντάρτικο κίνημα, σε όλη τη Λατινική Aμερική, που χρησιμοποιεί πρωτίστως τη δύναμη του λόγου παρά των όπλων. Eπιδιώκει να ζήσουν οι Iνδιάνοι ιθαγενείς ελεύθεροι στη γη τους και να μην αποτελούν περιθωριακό πληθυσμό του Mεξικού. Eχουν αποκτήσει τη συμπάθεια του κόσμου, η δε κουκούλα που φορούν, εκτός της αναγκαίας αυτοπροστασίας που τους παρέχει από τους παρακρατικούς, συμβολίζει ως στάση ζωής την ανιδιοτέλεια και την ανωνυμία του συλλογικού «εμείς» έναντι του ατομικού «εγώ».Eιδικές Δυνάμεις Aσφαλείας

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 20090210_163107_ekam4.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 147,5 KB


Από τη δεκαετία του 1960 και μετά οι χώρες της Δύσης «αναβαθμίζουν» και «εκσυγχρονίζουν» τις αστυνομίες τους. Eιδικά τμήματα δημιουργούνται, που έχουν ως κύριο συστατικό στοιχείο τους την απόσχισή τους από τη μέχρι τότε γνωστή ιεραρχία του Σώματος. Kαθίσταται νόμιμο χαρακτηριστικό τους η πλήρης ανωνυμία και αυτό επιτυγχάνεται με την προστασία που τους παρέχει η κουκούλα. Mαύρες τρομακτικές κουκούλες και όχι πρόσωπα με όνομα και αριθμό τσακίζουν ψυχολογικά τον συλληφθέντα και αποδυναμώνουν την αντοχή του.

Oλες οι αστυνομίες της Eυρώπης και της Aμερικής δημιουργούν «κουκουλοφόρα τμήματα» όπως: Srecial Weapons And Tactics στις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής, GSG -9 στη Γερμανία και GIGN στη Γαλλία. Δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο αστυνομίες που νομιμοποιούν την παρανομία καθώς λειτουργούν κάτω από καθεστώς μη ελέγχου και γενική ανωνυμία.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 3.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 24,7 KB


Tο ενσταντανέ με τον Oτσαλάν και τους μασκοφόρους Tούρκους στο αεροπλάνο είναι χαρακτηριστικό. Στην Eλλάδα, ομάδες κουκουλοφόρων αστυνομικών βλέπουμε κυρίως στις μεταφορές συλληφθέντων μελών επαναστατικών οργανώσεων, σε συλλήψεις αντιεξουσιαστών και σε επιχειρήσεις της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας.


Oι «γνωστοί άγνωστοι»

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: ScrlkeenHunter_202.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 159,6 KB


Μετά τη δεκαετία του 1980 παρατηρείται μια σχετική περιθωριοποίηση των κοινωνικών αγώνων. H προβολή της ατομικής λύσης χρωματίζει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. H κουκούλα εισχωρεί στην πλευρά του κοινωνικού κινήματος, μέσα όμως από μια συμπεριφορά εκτονωτική και λιγότερο πολιτική.

Tο σπάσιμο μιας βιτρίνας που συμβολίζει τον άπληστο καταναλωτισμό, των τζαμιών μιας τράπεζας που αντιπροσωπεύει τον αποθησαυρισμό πλούτου ή η ανατίναξη ενός αυτοκινήτου «ευφραίνει» τις καρδιές κάποιων που βλέπουν την εσωτερική τους φλόγα να μεταλαμπαδεύεται σε μολότοφ οργής. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται ανωνυμία, συνωμοτική σχέση και εχεμύθεια, στοιχεία που προσφέρει η κουκούλα.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: assets_LARGE_t_420_110252.JPG Εμφανίσεις: 3 Μέγεθος: 44,5 KB


Στα πρόσφατα γεγονότα του Δεκεμβρίου ανάμεσα στους διαδηλωτές και στους αγώνες τους στα πεζοδρόμια εισχώρησε κι ένα μειοψηφικό ποσοστό κουκουλοφόρων. Σε τηλεοπτικές εκπομπές αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις κουκουλοφόρων με ρόπαλα σε αγαστή συνεργασία με ένστολους αστυνομικούς. Ποιοι είναι άραγε; Προς το παρόν διατηρούν ακόμα το βαφτιστικό τους όνομα: «γνωστοί άγνωστοι»...

πηγη: ethnos.gr / Γρηγόρης Xαλιακόπουλος

Συρματοπλέγματα ...συνέχεια

O Slimik συνεχίζει και γράφει:


Η ταμπελοποίηση αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο της καθημερινότητας που μας περιβάλει , που συμβαίνει σε όλους τους τομείς. Ως φοιτητής ξέρω από πρώτο χέρι τι εστί ταμπέλα στα πολιτικά δρώμενα . Όπως και ως ερασιτέχνης μουσικός ξέρω πως ένα βασικό σφάλμα του αιώνα μας ,που είναι σίγουρα ο αιώνας της ταμπέλας(είσαι ότι δηλώσεις) ,είναι η κατηγοριοποίηση της μουσικής. Δηλαδή φανταστείτε ένα μουσικό που προσπαθεί να αναδιπλώσει το ταλέντο του να σκέφτεται η μουσική μου πρέπει να είναι πιο καταθλιπτική. Πιο χαρούμενη. Πιο σκοτεινή . Αυτό εκ των προτέρων είναι αδύνατο. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ψεύτικο και μη καλλιτεχνικό. Που η ίδια η τέχνη δεν θέλει όρια άρα και ταμπέλες…

Αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει μόνο στη πολιτική και στη μουσική . Συμβαίνει σε κάθε τι που κάνουμε . Σε κάθε τι που σκεφτόμαστε . Σε κάθε τι που λέμε. Σε σημείο που το διαφορετικό να είναι κατακριτέο .Ενώ ως διαφορετικό θα έπρεπε από μόνο του να σημαίνει την ανάδειξή της ριζοσπαστικότητας και της καινοτομίας.

Η ταμπέλα παγώνει τη σκέψη και την ''καλουπάρει'' . Την κατακεραυνώνει και τη γεμίζει με φόβο .Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα απόσπασμα του Λέο Μπουσκαλιά(δεν ξέρω εάν τονίζεται έτσι) στο έργο του ‘’Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις’’:

Δημιουργούμε τις λέξεις, τις λέξεις που θα ‘πρεπε ,υποτίθεται, να μας ελευθερώνουν . Τις λέξεις που θα ‘πρεπε να μας βοηθούν στην επικοινωνία. Όμως οι λέξεις γίνονται κουτιά και φυλακές που μας παγιδεύουν ….<<Οι λέξεις είναι η κατάψυξη της πραγματικότητας>>…. Μέσα από τις λέξεις διδάσκουμε το φόβο ,διδάσκουμε τη προκατάληψη, διδάσκουμε ένα σωρό πράγματα . Κι έτσι το μόνο που έχει να κάνει κανείς ,χάρη σε αυτή την αποστασιοποιητική ικανότητα των λέξεων ,είναι να σε σκουντήσει με τον αγκώνα και να σου πει: <<Πρόσεχε τον αυτόν τον Μπάμπη, είναι γραμμένος στη λίστα: κομμουνιστής>>. Πάει όλη η αξία μου! Και οτιδήποτε λέω θα φιλτράρεται πια μέσα απ’αυτή τη λέξη: κομμουνισμός.

..Συνεχίζοντας το παράδειγμα.. <<Και οτιδήποτε λέω θα φιλτράρεται πια μέσα απ’αυτή τη λέξη..>> Εκεί έρχεται το δεύτερο κατά σειρά λάθος. Μετά τον χαρακτηρισμό μιας φράσης ενός ατόμου μιάς ομάδας...έρχεται η προκατάληψη...Πόσες φορές έχουμε ακούσει ''Αυτός είναι δεξιός δεν γουστάρω να του μιλήσω'' και άλλα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Αλλά από κει και πέρα; Τι γίνεται; Ο δρόμος όντως είναι δύσκολος .Γεμάτος συρματοπλέγματα. Πώς όμως θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε; Η διαπίστωση ενός προβλήματος είναι εύκολη. Αλλά η λύση του είναι το κρίσιμο σημείο. Δεν χρειάζεται να είμαστε απαισιόδοξοι .Όντως το πέρασμα του δρόμου είναι δύσκολο. Αλλά όχι αδύνατο!

Όλα είναι θέμα σχέσεων . Όποιος και να είναι ο βαθμός της σχέσης. Όποια και να είναι η σχέση αυτή ,θα πρέπει να βασίζεται πάνω στην ειλικρίνεια. Θα πρέπει ο καθείς να είναι έτοιμος να ακούσει την άποψη του συνανθρώπου του όποια και να είναι αυτή. Και να μην στέκεται σε ταμπέλες και χαρακτηρισμούς . Αλλά στην ουσία της άποψης. Αυτό είναι το λάθος. Ξεφεύγουμε από την ουσία και καθόμαστε και χαζεύουμε τις ταμπέλες .

Προφανώς δεν γίνεται η κάθε σχέση μας να είναι τέλεια. Γι αυτό θα πρέπει όσες φορές και να χτυπάμε στα συρματοπλέγματα, όσες φορές να πονάμε ..να κρατάμε χαρακτήρα… να κρατάμε ατόφιο το εγώ μας και να μην επιτρέπουμε τους χαρακτηρισμούς να μας αλλάξουν … να περνάμε από τις ταμπέλες χωρίς να τις κοιτάμε και με ένα αδιάφορο τρόπο να τις προσπερνάμε...

Συρματοπλέγματα

Πρέπει να ανήκεις κάπου. Έτσι θεωρεί η πλειοψηφία των ανθρώπων. Πρέπει να είσαι μέρος κάποιου συνόλου που έχει καταστατικά, κανόνες και θεωρίες που πρέπει να υπηρετείς.

Να πιστεύεις αλλά όχι να θεωρείς. Η οντότητά σου πρέπει να βρίσκεται κάτω από μία ομπρέλα ή πίσω από μια ασπίδα έτσι ώστε να μην βρέχεσαι αλλά και να νιώθεις την ασφάλεια όταν νιώθεις ότι βάλλεσαι.Ορθοδοξία, προοδευτικότητα, αριστερισμός, κομουνισμός, φιλελευθερισμός, εθνικισμός, αναρχισμός, μηδενισμός...Πουθενά όμως η μοναδικότητά σου δεν θα υποστηριχθεί. Αυτή γίνεται επικίνδυνη για κάθε ρεύμα, για κάθε κόμμα, για κάθε θεωρία.

Αν εκφέρεις την... άποψη σου, η οποία μπορεί να έχει μέσα την λέξη «πατρίδα», αμέσως κατατάσσεσαι στο πλευρό του μισάνθρωπου που κρύβει τις ναζιστικές του σκέψεις πίσω από μία σημαία. Αν πεις ότι τίποτε δεν έχω να χωρίσω με τους δίπλα λαούς, τότε σε υιοθετούν χωρίς να σε ρωτήσουν, οι αριστεριστές του 21ου αιώνα που δεν έχουν καταλάβει ότι για να είσαι «πολίτης του κόσμου» πρέπει πρώτα να είσαι πολίτης της πατρίδας σου. Αν νιώσεις ότι δεν θέλεις να ανήκεις στο σύνολο μιας φυλής που καταπατά τα δικαιώματα των δίπλα, τότε γίνεσαι με μιας ανθέλληνας, άσχετα που για την πατρίδα σου μπορεί να δώσεις το αίμα σου ασυζητητί.

Πρέπει να ανήκεις στην ομάδα που είναι μέρος μιας κοινωνίας ομάδων που αποτελούν τη μάζα. Μέσα σε αυτή η ατομικότητα συνθλίβεται με αποτέλεσμα να γίνεσαι «απόβλητο» κοινωνικό, εργασιακό, κρατικό. Στέκεσαι στην γωνία με το ένα πόδι τιμωρημένος από τις ομάδες που δε μπορούν να σε ανεχθούν. Γραφικός ή αντικοινωνικός κλείνεσαι στο καβούκι και τις περισσότερες φορές αποφασίζεις να μην μιλάς.

Το κρανίο σου πολλές φορές κοντεύει να εκραγεί από τις σκέψεις που κάνουν προσπάθεια να μην γίνουν λέξεις. Γνωρίζεις ότι οι λέξεις θα είναι η αφορμή για να σου κρεμάσουν στο λαιμό την περιβόητη ταμπέλα. Η πιο απάνθρωπη, αναχρονιστική, φασιστική και βασανιστική εφεύρεση των ανθρώπων που δημιούργησαν τις ομάδες.

Διότι οι ομάδες δεν είναι τίποτε άλλο από μικρές εστίες εξουσίας που στόχο έχουν τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας. Ακόμη και αυτές που πολεμούν για τα αντικειμενικά δίκαια, όταν θα φθάσουν στο ψηλότερο σκαλί θα καταπατήσουν τα δίκαια άλλων ομάδων. Ένας φαύλος κύκλος που βλέπεις ότι κινείται μπροστά στα μάτια σου, νιώθεις που θα καταλήξει και όμως τον αφήνεις να εξελίσσεται κάθε φορά.

Κόμματα, θεωρίες συνόλου, ομάδες, σύλλογοι, κινήσεις, κινήματα. Σε ένα καζάνι βράζουν όλα μαζί με στόχο την κατηγοριοποίηση του ατόμου και την οριοθέτηση των απόψεων με τα πιο ανθεκτικά συρματοπλέγματα. Συρματοπλέγματα που γίνονται παγίδες θανάτου όταν τολμήσεις να δραπετεύσεις. Οι σάρκες σου θα ξεσκιστούν, τα κοράκια θα φάνε τα μάτια σου, το μυαλό σου θα σαπίσει και οι παλιοί συνοδοιπόροι σου θα σε έχουν ως δείγμα συνεπειών αν κάποιος από την ομάδα Σκεφθεί να σε μιμηθεί και να πηδήξει πάνω από τα συρματοπλέγματα.


πηγη : simplemangreek.blogspot / κειμενο αναγνωστη

[Δεν συμφωνώ απόλυτα με τον συν-bloger διότι η οπτική του γωνία είναι τρομερά απαισιόδοξη και καθόλα προοδευτική διότι εντοπίζει μόνο το πρόβλημα .Δεν προτείνει λύσεις. Αλλά μου αρέσει το ύφος του και η γραφή του(αν και μου θυμίζουν πολύ δημοσιογραφική γραφή). Θα εξετάσω το θέμα από τη δικιά μου σκοπιά]